TOK_TOKYO MUSIC HALL_GREEN PILLOW

The purpose behind the project was to create a living system with a sensitive approach to environmental issues; the whole thing could be summarized in three points developed in three architectural stages. The first was to visually and physically connect the garden of the sanctuary to a new artificial landscape that used the same natural elements typical of Japanese garden kaiyu-shiki-teien: plants, water and the ground modeled smoothly. 

The second stage was to create an inclined plate that protected this garden, creating a covered space for the large audience that attended the commercial area of Takeshita street and the auditorium visitors. The inclination of this plate was used to localize 1500+500 seats of the auditorium. 

The outstanding volume rises above the volumes of the buildings in the area, allowing the public to have a panoramic view and a place to live; The facade of the volume of the auditorium is a phytoremedietion wall system, a constructed wetlands that purify rainwater and pollutants in the air. 

The third stage was to create a performing space on the roof of the auditorium wrapped in a green forest. The volume tends to take on a human scale, that creates a perfect living space ideal for relationships and artistic production. 

A green experience for all people inhabiting the music center have different options to live music. 

It will be also a landmark with a strong aesthetics, easily recognizable by everybody as a positive green symbol in Tokyo. 

LOCATION

CLIENT

YEAR

PROGRAM

PROJECT ARCHITECT

TEAM

 

 

 

TOKYO

[AC-CA]

2015

MUSIC HALL

MATTEO ASCANI

ANDREA D'AGUANNO

MARA MAZZANTI

MARIANNA PERGOLINI

MICHELE ALBONETTI

AMA_
AMA_
press to zoom
AMA_TOKYO MUSIC HALL
AMA_TOKYO MUSIC HALL
press to zoom
AMA_TOKYO MUSIC HALL
AMA_TOKYO MUSIC HALL
press to zoom
AMA_TOKYO MUSIC HALL
AMA_TOKYO MUSIC HALL
press to zoom
AMA_TOKYO MUSIC HALL
AMA_TOKYO MUSIC HALL
press to zoom